Sečuánsky pepř celý 30g
Oblíbený v Japonsku a Číně pro svoji trpce ostrou chuť a citrónovou vůni
Kategorie: | Bio produkty, koření |
---|---|
Hmotnost: | 0.2 kg |
Je to jedno z nejstarších čínských koření, velmi vážené a uctívané, používané jako oběť bohům. Tento "pepř" ale vůbec není příbuzný se známým pepřem černým. Jsou to červené až skoro černé plody, sušené tobolky vyššího keře podobného akátu, nazývaného žlutodřev peprný, rostoucího v jihovýchodní Asii (podle lokality má i barvu - čínský je červený, nepálský červenohnědý, indický skoro černý). Říká se mu také japonský nebo čínský pepř, nebo fagara. Plody žlutodřevu, tedy sečuánský pepř, obsahují silici citronově pepřové, velmi ostré chuti a jsou velmi aromatické. Pro zvýšení aroma se doporučuje tobolky celé nebo drcené opražit. Ke kořenění používáme jen malé dávky. Pepř sečuánský používáme celý nebo drcený při přípravě japonských nebo čínských pokrmů, zvláště drůbeže (kachna, kuře apod.). V Číně si mletým opraženým sečuánským pepřem koření zelený čaj. Před použitím se doporučuje vyřadit všechna uvolněná černá semínka, která jsou velmi hořká.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.